Αμβλυωπία ( τεμπέλικο μάτι )

Τι είναι η αμβλυωπίαι;

Αμβλυωπία είναι η κατάσταση όπου ένας οφθαλμός παρουσιάζει έκπτωση της οπτικής οξύτητας σε απουσία άλλης οργανικής βλάβης. δηλαδή ενώ το μάτι είναι φυσιολογικό και δε φέρει κάποια παθολογία δεν υπάρχει καλή όραση. Ο οφθαλμος χαρακτηρίζεται αμβλυωπικός ή αλλιώς όπως είναι ευρέως γνωστό "τεμπέλικο" μάτι.

Ποιες είναι οι αιτίες της αμβλυωπίας;

Όπως αναφέρθηκε στο εισαγωγικό σημείωμα της ενότητας "παιδοοφθαλμολογία"  η όραση του παιδιού αναπτύσσεται από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 7 περίπου ετών. Στο χρονικό διάστημα αυτό εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος ώστε να αναπτυχθεί η αίσθηση της όρασης. Προβλήματα που παρουσιάζονται στο διάστημα αυτό και αποστερούν το οπτικό ερέθισμα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αμβλυωπίας. 

Αιτίες δηλαδή της αμβλυωπίας μπορεί να είναι για παράδειγμα ο στραβισμός ή η ανισομετρωπία καθώς και καταστάσεις που αποστερούν το οπτικό ερέθισμα όπως ένας όγκος βλεφάρων ή συγγενής καταρράκτης.

Τι συμπτώματα έχει η αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία δυστυχώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και το παιδί δε θα παραπονεθεί για την όραση του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν οι γονείς. Είναι σημαντικος ο οφθαλμολογικός έλεγχος για τη διαπίστωση της σωστής εξέλιξης και ωρίμανσης του συστήματος της όρασης.

Ποια είναι η θεραπεία της αμβλυωπίας;

Η θεραπεία της αμβλυωπίας σε πρώτη φάση αφορά  την αντιμετώπιση της αιτίας της μειωμένης όρασης (στραβισμός, διαθλαστικό σφάλμα, συγγενής καταρράκτης ή πτώση βλεφάρου κλπ) . Εάν η όραση δε βελτιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορέι να χρειαστεί η αντιμετώπισή της με κάλυψη του "καλού" ματιού, ώστε να εξαναγκαστεί ο εγκέφαλος να χρησιμοποιήσει περισσότερο το αμβλυωπικό μάτι και να βελτιωθεί η όρασή του. 

Η θεραπεία της αμβλυωπίας είναι σίγουρα κοπιαστική και απαιτείται πολύ καλή συνεργασία μεταξυ γονέων και οφθαλμίατρου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αμβλυωπία εμφανίζει την τάση να υποτροπιάζει και δε θα πρεπει να εφησυχάζουμε σε περίπτωση αρχικών θετικών αποτελεσμάτων.