Εκτρόπιο

Τι είναι το εκτρόπιο;

Το εκτρόπιο είνα μια παθολογική κατάσταση του βλεφάρου κατά την οποία συνήθως το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς τα έξω λόγω χαλάρωσης των μυών του.Παρατηρείται συνήθως στους ηλικιωμένους ή και σε νεότερους ασθενείς λόγω όγκων ή ουλών.

Που οφείλεται το εκτρόπιο;

Γεροντικό εκτρόπιο : Η συχνότερη αιτία του εκτρόπιου είναι η χαλάρωση και η αύξηση της ελαστικότητας των ιστών του βλεφάρου λόγω ηλικίας.

Ουλώδες εκτρόπιο: από ουλή συνεπεία τραύματος στην περιοχή του κάτω βλεφάρου

Μηχανικό εκτρόπιο: από μηχανικά αίτια, όπως ένας ευμεγέθης όγκος ή μια κύστη που, λόγω βαρύτητας, έλκουν το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω

Παραλυτικό εκτρόπιο: από παράλυση του κάτω βλεφάρου νευρολογικής φύσεως, όπως π.χ. στην πάρεση του προσωπικού νεύρου (μόνιμη ή τύπου Bell)

Τι συμπτώματα προκαλεί το εκτρόπιο;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό του εκτρόπιου καθώς και από το αν αφορά το βλέφαρο σε όλο το μήκος του  και περιλαμβάνουν:

  • Επιφορά ( δάκρυσμα των ματιών πρός τις παρειές )
  • Ερεθισμό, ερυθρότητα και αίσθημα ξένου σώματος
  • Βλεννώδεις εκκρίσεις
  • Ερυθρότητα και ξηρότητα του επιπεφυκότα, ουλοποιήση με υπερκεράτωση του βλεφαρικού χείλους.

Ποια είναι η θεραπεία του εκτρόπιου;

Η αντιμετώπιση ενός εγκατεστημένου εκτρόπιου είναι πάντοτε χειρουργική εκτός και εάν ο ασθενής δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε χειρουργική αποκατάσταση, οπότε επιλέγονται παρηγορητικά μέσα.

Ανάλογα την αιτία του εκτρόπιου επιλέγεται η κατάλληλη χειρουργική τεχνική. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Το ποσοστο των επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρό.