Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας?
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μία πάθηση που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης. Μπορέι να οδηγήσει στην τύφλωση με τη νομική έννοια του όρου, ποτέ όμως δεν οδηγεί στην ολοκληρωτική τύφλωση, αφού η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως ορισμένες μορφές της νόσου όπως η πολυποειδής χοριοειδοπάθεια, μπορεί να προσβάλουν και νεαρότερα άτομα.Έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση της πάθησης, ενώ η ηλικία, η διατροφή, το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της.
Ποιοι είναι οι τύποι της νόσου?
Η νόσος έχει δύο τύπους ή μορφές : την ξηρά ή ατροφική μορφή και την υγρά ή εξιδρωματική μορφή. Στην ξηρού τύπου, που είναι και η συνηθέστερη, προκαλείται σταδιακή ατροφία της ωχράς κηλίδας και παρουσιάζει αργή εξέλιξη. Στην υγρού τύπου εμφανίζονται νεόπλαστα αγγεία στην περιοχή της ωχράς τα οποία είτε διαρρέουν υγρό είτε αιμορραγούν γιατί έχουν εύθρυπτο τοίχωμα. Η υγρού τύπου έχει συνήθως γρήγορη εξέλιξη και χρειάζεται ταχεία αντιμετώπιση, ιδανικά εντός δύο εβδομάδων από τη διάγνωση.
Τι θεραπείες εφαρμόζονται?
Δυστυχώς για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς ξηρού τύπου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία αναγνωρισμένη θεραπεία και η προσπάθεια μας κατευθύνεται στην επιβράδυνση της εξέλιξης και στην αποφυγή μετατροπής σε υγρού τύπου. Γνωρίζουμε οτι το 10% των ασθενών με ξηρού τύπου εκφύλιση θα αναπτύξουν υγρού τύπου. Συνίσταται η χρήση εξειδικευμένων φαρμακευτικών συμπληρωμάτων διατροφής .
Σε ό,τι αφορά την υγρού τύπου εκφύλιση η θεραπεία συνίσταται σε ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ( με ένεση στον οφθαλμό ) anti-VEGF φαρμάκων. Η θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια και να απαιτηθούν πολλές ενέσεις. Σε περίπτωση αιμορραγίας στην ωχρά μπορεί να απαιτηθεί μια πιό σύνθετη προσέγγιση με έγχυση ενεργοποιητή πλασμινογόνου και ένθεση φυσσαλίδας αερίου στον οφθαλμό.