Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς?

Η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς αφορά την απόφραξη του κυρίου στελεχους της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς ή κλάδου αυτής. Προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση και περιοχές του αμφιβληστροειδή δυσλειτουργούν και παρουσιάζονται ισχαιμικές.

Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς ως αποτέλεσμα συστηματικών παθήσεων όπως αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, σακχαρώδους διαβήτη αλλά και σε νεότερους ασθενείς όπου είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως νοσήματα του συνδετικού ιστου, θρομβοφιλία και άλλα.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το γλαύκωμα ή η οφθαλμική υπερτονία, το κάπνισμα και τα αντισυλληπτικά δισκία.

 

 

 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς?

Η απόφραξη της φλέβας αμφιβληστροειδούς  αναλόγως με το αν αφορά το κεντρικό στέλεχος ή κλάδο της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς  προκαλεί ανώδυνη και απότομη μείωση της όρασης ή θόλωση τμήματος του οπτικού πεδίου του προσβεβλημένου οφθαλμού

Για τη διάγνωση της πάθησης αρκεί η βυθοσκόπηση. Ο οφθαλμίατρος θα πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως γωνιοσκοπία, οπτική τομογραφία συνοχής ενώ μπορεί να απαιτηθεί και φλουοροαγγεογραφία.

Έμφαση θα πρέπει να δωθεί και στον τακτικό έλεγχο μετά τη διάγνωση και θεραπεία καθώς μπορεί να παρουσιαστούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές όπως νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Ποια είναι η θεραπεία της απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς?

Η χρήση ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων ( ενέσεις στα μάτια )  anti-VEGF φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.Συνήθως απαιτούνται αρκετές ενέσεις και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.

Στην περίπτωση ανάπτυξης  νεοαγγειακού γλαυκώματος εφαρμόζεται θερμικό laser στον αμφιβληστροειδή, γίνεται χρήση κολλυρίων και μπορεί να χρειαστεί ειδική αντιγλαυκωματική επέμβαση με ένθεση βαλβίδας.

Η αποκατάσταση της όρασης μπορεί να είναι εξαιρετική, ωστόσο ποικίλλει ανά περίπτωση και σε κάποιους ασθενείς δυστυχώς δεν είναι δυνατή η ανάκτηση λειτουργική όρασης.

Στο θεραπευτικό σχήμα σημαντική θέση έχει η συστηματική διερεύνηση του ασθενούς και η αντιμετώπιση οποιουδήποτε υποκείμενου νοσήματος.