Διαθλαστικά σφάλματα στα παιδιά

Ποια είναι τα διαθλαστικά σφάλματα στα παιδιά;

Τα παιδιά αναπτύσσουν  μυωπία,  υπερμετρωπία και αστιγματισμό ακριβώς όπως και οι ενήλικες. Συνήθως τα παιδιά γεννιούνται με υπερμετρωπία η οποία ωστόσο είναι συνήθως διαχειρίσιμη από το οπτικό σύστημα του παιδιού και δε χρειάζεται διόρθωση με γυαλιά. Η υπερμετρωπία αυτή έχει την τάση να μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Χρειάζεται ωστόσο οφθαλμολογικός έλεγχος γιατί μπορεί να προκληθεί αμβλυωπία σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Μπορούν να προληφθούν;

Γενικά τα διαθλαστικά σφάλματα δεν μπορούν να προληφθούν. Σημαντικό είναι όμως να διαγνωσθούν έγκαιρα και να χορηγηθούν τα κατάλληλα γυαλιά εάν χρειάζεται.

 

Τι συμπτώματα προκαλούν η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;

Όταν η όραση του παιδιού δεν είναι φυσιολογική και το παιδί δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα από μακρυά ή στραβίζει μπορούμε να υποπτευθούμε ότι χρειάζεται μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Το παιδί συνήθως, και ιδίως σε μικρές ηλικίες, δε θα παραπονεθεί ποτέ για την όραση του. Στην προεφηβική ηλικία το παιδί μπορεί να παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους ή ακόμα και ζάλη.

Ποια είναι η θεραπεία της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού;

Η διόρθωση οποιουδήποτε διαθλαστικού σφάλματος στα παιδιά όπως και στους ενήλικες γίνεται με τη χορήγηση των κατάλληλων γυαλιών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να χορηγηθούν φακοί επαφής.