Καταρράκτης

 

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από θόλωση του φακού του οφθαλμού. Προκαλεί σταδιακή και ανώδυνη μείωση της οπτικής οξύτητας και γενικά της όρασης. Η όραση μπορεί στα αρχικά στάδια να βελτιώνεται με γυαλιά αλλά καθώς ο καταρράκτης προοδεύει τα γυαλιά δε βοηθάνε ιδιαίτερα και απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη.

Πώς προκαλείται ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης συνήθως είναι  αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Αποτελεί εξαιρετικά συχνή πάθηση και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60, χωρίς ωστόσο να αυτό να είναι δεσμευτικό. Πολύ συχνά διαγιγνώσκουμε καταρράκτη σε νεότερα άτομα. Επίσης εμφανίζεται συχνότερα και πρωιμότερα σε διαβητικούς ασθενείς καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα κορτιζόνης. Η φωτογήρανση ( έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ) παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς και το γενετικό προφίλ του ασθενούς.

 

Ποιά είναι η θεραπεία του καταρράκτη;

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική αφαίρεση. Η πλεόν σύγχρονη μέθοδος λέγεται φακοθρυψία και αφορά τον κατακερματισμό του καταρρακτικού φακού με υπερήχους και την ένθεση ενδοφακού. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί πέρι τη μισή ώρα. Η αποθεραπεία είναι ταχεία και το τελικό αποτελέσμα κρίνεται σε ένα μήνα. Ο ενδοφακός που τοποθετείται παραμένει στον οφθαλμό εφ'όρου ζωής. Ο καταρράκτης δε δημιουργείται ξανά, ωστόσο η μεμβράνη που υποστηρίζει τον ενδοφακό ( περιφάκιο ) μπορεί να εμφανίσει θόλωση που αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με ειδικο laser.

 

Πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση του καταρράκτη;

Η επέμβαση του καταρράκτη δεν είναι επέιγουσα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο ασθενής, αφού ενημερωθεί σχετικά με όλες τις παραμέτρους της χειρουργικής επέμβασης, αποφασίζει πότε θα χειρουργηθεί με γνώμονα την επίπτωση που έχει ο καταρράκτης στην καθημερινότητά του , αφού η περιορισμένη όραση σίγουρα έχει κάποιον αντίκτυπο στις καθημερινές υποχρεώσεις και ασχολίες του ασθενούς. Ο χρόνος της επέμβασης λοιπόν είναι εξατομικευμένος και καμία απόφαση δε θα πρέπει να λαμβάνεται βιαστικά, καθώς ο ασθενής θα πρέπει να λάβει υπόψη τα προσδωκόμενα οφέλη και τις πιθανές επιπλοκές.

 

Τι πρέπει να προσέξω κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας;

Μετά την επέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σταγόνες για 4 εβδομάδες και θα πρέπει να ενσταλλάζονται στα καθορισμένα διαστήματα. Εάν έχετε δυσκολία με τη χρήση κολλυρίων καλό είναι να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος που θα μπορεί να σας βάζει τις σταγόνες. Συνίσταται η αποφυγή σκυψίματος και άρσης σημαντικού βάρους. Επίσης δε θα πρέπει να μπεί στο χειρουργημένο οφθαλμό νερό της βρύσης ή θαλασσινό νερό για την αποφυγή λοίμωξης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, να διαβάζετε και να βλέπετε τηλεόραση από την πρώτη κιόλας ημέρα, ωστόσο η όραση είναι λίγο θολή αρχικά.

Ποιοι είναι οι  τύποι ενδοφακών που χρησιμοποιούνται;

Οι νεότεροι ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται ανήκουν σε 3 κυρίως κατηγορίες:

Α) Μονοεστιακοί ενδοφακοί: Oι ενδοφακοί αυτοί επιτυγχάνουν εξαιρετική όραση είτε για κοντά ή για μακρυά χωρίς γυαλιά αλλά οι ασθενείς θα χρειαστούν γυαλιά για μακριά ή κοντά αντίστοιχα.

B) Πολυεστιακοί ενδοφακοί: Οι ενδοφακοί αυτοί λειτουργούν όπως και τα πολυεστιακά γυαλιά προσφέροντας πολύ καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Αν και δεν είναι τέλειοι, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αντιγράψουμε τη φύση, έχουν βελτιωθεί εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι ασθενείς επιτυγχάνουν πολύ καλή όραση χωρίς γυαλιά.

Γ) Τορικοί ενδοφακοί: Οι ενδοφακοί αυτοί ενδείκνυνται για ασθενείς που έχουν υψηλό αστιγματισμό προεγχειρητικά.