Διαβητική Αμφιβληστροπειδοπάθεια

Πώς επηρεάζειο διαβήτης τα μάτια μας και τι συμπτώματα προκαλεί?

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία πολυσυστηματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τους οφθαλμούς ποικιλοτρόπως, ωστόσο η κύρια επίδρασή του αφορά τον αμφιβληστροειδή.

Η βλάβη που παρατηρείται στο εσωτερικό των αγγείων ( ενδοθήλιο ) τελικά μεταφράζεται σε διαρροή πλάσματος προς τον αμφιβληστροειδη ή και σε απόφραξη των αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση τηςε όρασης  εάν συσσωρευθεί υγρό στην περιοχή της ωχράς ( διαβητικό οίδημα ωχράς ) ή η ανάπτυξη νεοαγγείων στο πλαίσιο εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Τα νεοαγγεία αυτά έχουν την τάση να αιμορραγούν με αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης και πάλι και μπορεί να προκαλέσουν ακομα και ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά σε χρονικό διάστημα που καθορίζεται από την ύπαρξη ή όχι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και της σταδιοποίησης της.

 

όραση με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

laser ωχράς

 

 

 

 

 

 

 

Ποία είναι η θεραπέια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας?

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να επιτευχθεί πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης καθώς και η διακοπή του καπνίσματος.

Σε ό,τι αφορά το διαβητικό οίδημα της ωχράς η σύγχρονη αντιμετώπιση γίνεται με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις ( ενέσεις στα μάτια ) anti-VEGF φαρμάκων ή στεροειδών φαρμάκων. Ωστόσο στη θεραπευτική φαρέτρα έχει θέση και η θεραπεία με laser.

Η αντιμετώπιση της παραγωγικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνεται κυρίως με την εφαρμογή ειδικού θερμικού laser,

Πολλές φορές - ευτυχώς όχι ιδιαίτερα συχνά - χρειάζεται να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση με υαλοειδεκτομή για την αντιμετώπιση της παραγωγικης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.