Κερατίτιδα

Τι είναι η κερατίτιδα και με τι συμπτώματα παρουσιάζεται;

Η κερατίτιδα είναι φλεγμονή του κερατοειδούς και μπορεί να οφείλεται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα αιτιολογικών παραγόντων και μηχανισμών. Εκδηλώνεται με πολύ έντονα συμπτώματα όπως έντονος πόνος και φωτοευαισθησία, έντονη δακρύρροια και ερυθρότητα των οφθαλμών, πολλές εκκρίσεις (τσίμπλες) και πρήξιμο των βλεφάρων καθώς και πτώση της οπτικής οξύτητας.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες κερατίτιδας;

Οι συνηθέστερες αιτίες κερατίτιδας είναι μικροβιακές όπως : 

Α) Οι βακτηριακές κερατίτιδες που οφείλονται σε πληθώρα βακτηρίων όπως η ψευδομονάδα, οι σταφυλόκοκκοι, οι στρεπτόκοκκοι κ.α.

Β) Οι ερπητικές κερατίτιδες που οφείλονται κυρίως στον ιό του απλού έρπητα και στον έρπητα ζωστήρα.

Γ) Οι μυκητιασικές κερατίτιδες που οφείλονται κυρίως στους μύκητες Candida, Fusarium και Aspergillus.

Δ) Οι κερατίτιδες από πρωτόζωα με κύριο εκπρόσωπο την ακανθαμοιβάδα, που απαντάται κατά πλειοψηφία στους χρήστες φακών επαφής.

Επίσης κερατίτιδες μπορούν να αναπτυχθούν και από μη λοιμώδη αίτια, όπως διάφορες συγγενείς ή επίκτητες δυστροφίες και εκφυλίσεις του κερατοειδούς, νευροτροφικά αίτια, μεταβολικά νοσήματα, τοξικοί παράγοντες, φάρμακα κλπ.

 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πόνος, φωτοφοβία και μείωση της οπτικής οξύτητας, έντονη δακρύρροια και ερυθρός οφθαλμός. Επίσης υπάρχει και αντιδραστικό οίδημα βλεφάρου.  Συνίσταται άμεσως έλεγχος από οφθαλμίατρο σε παρουσία των παραπάνω συμπτωμάτων, ιδίως όταν υπάρχει απότομη έναρξή τους καθώς και όταν γίνεται χρήση φακών επάφης. 

Πως θεραπεύονται οι κερατίτιδες;

Η θεραπεία για την κάθε μορφή κερατίτιδας εξαρτάται φυσικά από το γενεσιουργό αίτιο. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί η καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας μπορεί να αφήσει  ουλές στον κερατοειδή και να προκληθεί σοβαρή μείωση της όρασης. Υπάρχουν πολλές μορφές κερατίτιδας που για να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά θέλουν την βοήθεια Οφθαλμιάτρου εξειδικευμένου στις παθήσεις κερατοειδούς. Η θεραπεία , σε περίπτωση μικροβιακής κερατίτιδας, συνήθως συνίσταται σε χρήση κολλυρίων για μερικές εβδομάδες και αποχή από την χρήση φακών επαφής. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπως σε ασθενείς με ερπητική κερατίτιδα που χρειάζεται  να παρακολουθούνται μακροχρόνια, γιατί ο ιός του έρπητα προσβάλλει την νέυρωση του κερατοειδούς και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη θόλωση του κερατοειδούς καθώς και  υποτροπή της νόσου.

Σε περίπτωση χρήσης φακών επαφής και παρουσίας συμπτωμάτων πιθανής κερατίτιδας συνίσταται να φέρνετε μαζί σας τη θήκη με τους φακούς επαφής, γιατί είναι πιθανό να αποσταλλεί για καλλιέργεια προς αναγνώριση του παθογόνου μικροοργανισμού.