Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια

Τι είναι η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια;

Η Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι μια φλεγμονώδης πάθηση μέσα στον οφθαλμικό κόγχο και σχετίζεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Εμφανίζεται συνηθέστερα σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό αλλά και σπανιότερα σε περιπτώσεις πασχόντων από υποθυρεοειδισμό. Προσβάλλει πρωτίστως τους εξοφθάλμιους μύες και τους μαλακούς ιστούς του οφθαλμικού κόγχου και μπορεί να επηρρεάσει σημαντικά την όραση. Η επίπτωση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας αυξάνεται κατακόρυφα στους καπνιστές πάσχοντες από θυρεοειδοπάθεια, γι'αυτό και συνίσταται η άμεση διακοπή του καπνίσματος εάν ο ασθενής διαγνωστεί με θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

Τι συμπτώματα προκαλεί η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια;

 Οι κύριες κατηγορίες κλινικών εκδηλώσεων είναι:

  • Ανάσπαση του άνω βλεφάρου: το άνω βλέφαρο βρίσκεται υψηλότερα του φυσιολογικού προσδίδοντας μια “θυμωμενη” εμφάνιση στο πρόσωπο.
  • Φλεγμονή των μαλακών μορίων της περιοφθάλμιας περιοχής: εκδηλώνεται με αίσθημα ξένου σώματος λόγω έντονης ξηροφθαλμίας , φωτοφοβία  και πιθανώς  οπισθοβολβικό πόνο
  • Πρόπτωση του οφθαλμού: το ένα ή και τα δύο μάτια προέχουν από τη θέση τους με αποτέλεσμα τα βλέφαρα να εμφανίζουν λαγόφθαλμο και οι οφθαλμοί να κινδυνεύουν από κερατοπάθεια εξ εκθέσεως και έλκος του κερατοειδούς
  • Οπτική νευροπάθεια:  συμπίεση του οπτικού νεύρου λόγω φλεγμονώδους διόγκωσης των μαλακών μορίων του οφθαλμικού κόγχου. Επηρεάζεται η οπτική οξύτητα και η χρωματική αντίληψη.
  • Διπλωπία : λόγω ίνωσης των εξοφθάλμιων μυών περιορίζεται η κινητικότητα των οφθαλμών και προκαλείται διπλωπία

Στην θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια προσβάλλονται συνήθως και οι δύο οφθαλμοί αλλά η βαρύτητα των κλινικών εκδηλώσεων εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η πάθηση και μπορεί να διαφέρει μεταξύ τους.

Ποια είναι η θεραπεία της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας;

Σημαντικό ρόλο παίζει η τακτική παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από θυρεοειδοπάθεια καθώς η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί απροσδόκητα. Σε περίπτωση διάγνωσης, η θεραπεία της εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η νόσος και τη βαρύτητα της.

Σε ήπια αρχικά στάδια η θεραπεία αφορά  τοπική θεραπεία με κολλύρια τεχνητών δακρύων για την προστασία της επιφάνειας των ματιών, σύσταση για διακοπή του καπνίσματος και τακτικότερο έλεγχο.

Σε σοβαρότερες μορφές θα χρειαστούν  στεροειδή φάρμακα για τη φαρμακολογική αποσυμπίεση του κόγχου ή και χειρουργική ή ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση για την αποσυμπίεση του κόγχου και του οπτικού νεύρου.

Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας και να συστήνει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών και η διακοπή του καπνίσματος είναι ίσως τα σημαντικότερα προφυλακτικά μέτρα κατά της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.