Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια αρκετά συχνή πάθηση των βλεφάρων.Εντοπίζεται στους αδένες που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων, οι οποίοι ονομάζονται μεϊβομιανοί αδένες και προκαλείται από την απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου. Το χαλάζιο μπορέι να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες.Το βλέφαρο διογκώνεται, φλεγμαίνει και ψηλαφητικά αισθανόμαστε μια μικρή σφαιροειδή μάζα.

Το χαλάζιο οφείλεται στην απόφραξη του εκφορητικού πόρου ενός συνήθως ή και  περισσοτέρων αδένων των βλεφάρων που ονομάζονται μεϊβομιανοί. Οι αδένες αυτοί παράγουν το λιπαρό μέρος της δακρυϊκής στοιβάδας.Εάν ένας αδένας αποφραχθεί, το έκκριμα του παραμένει εντός του ασκού του προκαλώντας τη φλεγμαίνουσα διόγκωση που χαρακτηρίζει το χαλάζιο.

Η θεραπεία του χαλάζιου είναι φαρμακευτική σε πρώτη φάση. Σημασία έχει η ταχύτητα έναρξης της θεραπείας καθώς σε προχωρημένα στάδια, ενώ μεν η φλεγμονή θα υποχωρήσει, θα παραμείνει μια στρογγυλή διόγκωση που ονομάζεται κοκκίωμα και δεν μπορεί να εξαλειφθεί φαρμακευτικά.

Σε αυτήν την περίπτωση το χαλάζιο πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η επέμβαση αυτή  γίνεται με τοπική αναισθησία, . Γίνεται μια πολύ μικρή  τομή στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου, διανοίγεται το χαλάζιο και παροχετεύεται το εσωτερικό του. Δε γίνεται χρήση ραμμάτων ενώ η επέμβαση δεν αφήνει κανενός είδους σημάδι στην εξωτερική πλευρά του βλεφάρου, εξασφαλίζοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.