Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς?

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο νευροαισθητηριακός χιτώνας του οφθαλμού και είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του φωτεινού σήματος σε ηλεκτρικό, ώστε αυτο να μπορεί να μεταδοθεί στον εγκέφαλο. Θα λέγαμε ότι, αν ο οφθαλμός είναι σα μια φωτογραφική μηχανή, ο αμφιβληστροειδής είναι ο φίλμ. Είναι, όπως γίνεται κατανοητό, ένας εξαιρετικά σημαντικός σε ό,τι αφορά την όραση χιτώνας του οφθαλμού. Στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο αμφιβληστροειδής  απομακρύνεται απο τον υποκείμενο χιτώνα και το αποτέλεσμα είναι ότι καθώς δε λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, υφίσταται σημαντική βλάβη.

Γιατί συμβαίνει η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς?

Η συχνότερη αιτία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς  είναι η δημιουργία ρωγμής στον αμφιβληστροειδή, λόγω των ελκτικών δυνάμεων που ασκούνται από το υαλοειδές κατά τη διαδικασία αποκόλλησής του από τον αμφιβληστροειδή. Σε μερικούς ασθενείς  ο αμφιβληστροειδής παρουσιάζεται είτε πιο λεπτός ή έχει ευένδοτες περιοχές σε κάποια σημεία  με αποτέλεσμα η αποκόλληση του υαλοειδούς να προκαλεί σχίσιμο (ρωγμή) του αμφιβληστροειδή. Η ρωγμή του αμφιβληστροειδή είναι μια κλασική επείγουσα κατάσταση στην Οφθαλμολογία και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με laser φωτοπηξία.Εάν  ρωγμή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Για αυτό το λόγο σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωματων αποκόλλησης του υαλοειδούς κρίνεται σκόπιμο να γίνει άμεσος οφθαλμολογικός έλεγχος. Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς με διαφορετικό μηχανισμό ( ελκτική αποκόλληση, εξιδρωματική αποκόλληση)   μπορεί να συμβεί και σε άλλες οφθαλμικές παθήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς?

 Συνήθως - όχι πάντα όμως - προηγούνται τα συμπτώματα της οπίσθιας αποκολλησης του υαλοειδούς ( μυιοψίες και φωταψίες ). Η όραση του ασθενούς εμφανίζει επιδείνωση και γίνεται θολή. Πολλές φορές το θάμβος αφορά μόνο ένα τμήμα του οπτικού πεδίου του πάσχοντος οφθαλμού. Εάν η περιοχή της ωχρας κηλίδος αποκολλήθει η όραση είναι πάρα πολύ θολή, και μπορεί να εμφανίζεται σα να έχει πέσει μια μαύρη κουρτίνα μπροστά στο μάτι.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς?

Η αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι αποκλειστικά χειρουργική και  πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Ο ενδεικνυόμενος μέγιστος χρόνος αναμονής της επέμβασης καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.  Εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, τότε με βεβαιότητα η όραση θα χαθεί ολοκληρωτικά.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η επέμβαση που εφαρμόζεται  ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί κατά μέσο όρο 45 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται το υαλοειδές, εφαρμόζεται laser φωτοπηξία ή/και κρυοπηξία στις ρωγμές  και στο τέλος της επέμβασης ενίεται μέσα στον οφθαλμό ειδικό αέριο. Το αέριο απορροφάται σταδιακά και ανάλογα με το είδος του αερίου η συνολική παραμονή του στον οφθαλμό κυμαίνεται από 2 εβδομάδες έως δύο μήνες. Για όσο καιρό υπάρχει το αέριο στο μάτι ο ασθενής απαγορεύται  να πετάξει με αεροπλάνο και να ανέβει σε υψόμετρο. Επίσης η θέση της κεφαλής πρέπει να είναι προς τα κάτω για κάποιες ώρες την ημέρα.

Σε επιπλεγμένες αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς χρησιμοποιείται έλαιο σιλικόνης αντί για αέριο. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν οι μετεγχειρητικοί περιορισμοί όσον αφορά τα ταξίδια με αεροπλάνο και την άνοδο σε υψόμετρο, αλλά δεν απορροφάται από μόνο του και χρειάζεται μια δεύτερη επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Μετά την επέμβαση για τη θεραπεία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί  κολλύριο στο χειρουργημένο μάτι για ενα μήνα και θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή του ματιού με νερό για τρείς εβδομάδες.