Τμήμα Διαθλαστικής Χειρουργικής

τμήμα διαθλαστικής χειρουργικής

Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική;

Διαθλαστική χειρουργική είναι η χειρουργική επέμβαση  που πραγματοποιούμε με σκοπό να διορθώσουμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες, δηλαδή την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς με την ανεξαρτητοποίησή του από γυαλιά.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για το Laser Μυωπίας;

Ο κατάλληλος υποψήφιος:

 • Έχει συμπληρώσει το 23ο με 24ο έτος ηλικίας, αναλόγως το φύλο.
 • Δεν έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.
 • Η μυωπία του, η υπερμετρωπία του ή ο αστιγματισμός του δεν έχει αλλάξει για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Ποιος δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος για το Laser Μυωπίας;

Ο υποψήφιος που έχει ένα από τα παρακάτω κριτήρια πρέπει να αποφεύγει την διαθλαστική χειρουργική:

 • Δεν έχει συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας.
 • Δεν έχει σταθεροποιηθεί η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός του.
 • Έχει πολύ λεπτό κερατοειδή.
 • Έχει κερατόκωνο ή άλλη εκφυλιστική νόσο του κερατοειδούς.
 • Έχει οφθαλμολογικά προβλήματα όπως γλαύκωμα.
 • Έχει σοβαρή ξηροφθαλμία.
 • Έχει ενεργό νόσο κολλαγόνου.
 • Έχει ενεργό μόλυνση ή φλεγμονή στον κερατοειδή.
 • Έχει ανώμαλο αστιγματισμό λόγω τραύματος ή προηγούμενης μόλυνσης στον κερατοειδή.

Πως θα μάθω αν μπορώ να κάνω το Laser Μυωπίας;

Απαιτείται ενδελεχής  οφθαλμολογικός έλεγχος με λήψη αναλυτικού ιστορικού και εξειδικευμένος  προεγχειρητικός έλεγχος. Κατά την διάρκεια του οφθαλμολογικού ελέγχου θα έχετε την δυνατότητα να σας λυθεί οποιαδήποτε απορία όσον αφορά το laser.

Ποιες είναι οι τεχνικές Laser Μυωπίας;

Για την διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού χρησιμοποιούμε τις τεχνικές laser LASIK και PRK. Η τεχνική που είναι καταλληλότερη για τον κάθε ασθενή καθορίζεται  μετά την ενδελεχή κλινική εξέταση και την μελέτη της τοπογραφίας του κερατοειδούς. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μίας τεχνικής είναι ο βαθμός της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού, το πάχος και η μορφολογία του κερατοειδούς. Στόχος μας  είναι η εξατομικευμένη θεραπεία και η εξάλειψη του διαθλαστικού προβλήματος  του ασθενούς με απόλυτη ασφάλεια. 

Θα πονέσω κατά την διάρκεια του Laser Μυωπίας;

Και οι δύο τύποι επεμβάσεων (PRK και LASIK) είναι ανώδυνες κατά τη διάρκειά τους Η αναισθησία γίνεται με  αναισθητικά κολλύρια μόνο και ο ασθενής δεν πονάει καθόλου. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε LASIK έχουν συνήθως  ελάχιστες ενοχλήσεις και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε 1-2 ημέρες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε PRK έχουν συνήθως τσούξιμο για τις πρώτες 2-3 ημέρες που είναι απόλυτα ανεκτό με την χρήση ειδικών κολλυρίων και αναλγητικών που τους προμηθεύουμε και μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε 2-3 ημέρες.

Ποιός είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε  LASIK μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1-2 ημέρες και οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε PRK σε 2-3 ημέρες. Καλό είναι  να αποφεύγεται  η χρήση νερού της βρύσης στα μάτια για 2 εβδομάδες, γιατί το νερό της βρύσης μπορεί να έχει μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη γυμναστική και τα βάρη και  το μπάνιο στην θάλασσα. Ο ασθενής αν δεν έχει ιδιαίτερες ενοχλήσεις μπορεί να δει τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσει υπολογιστή από την πρώτη ημέρα.

Τι κινδύνους έχει η επέμβαση Laser Μυωπίας;

 Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές των laser έχουν μειωθεί δραματικά με τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές. Οι μολύνσεις περιορίζονται πλέον περίπου σε 1 στα 5000 περιστατικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά κολλύρια συνήθως χωρίς καμία επίπτωση.