Πτερύγιο

Τι είναι το πτερύγιο;

Πτερύγιο ονομάζουμε μια καλοήθη νεοπλασία της οφθαλμικής επιφάνειας, που εμφανίζεται ως λευκωπός ,τριγωνικού σχήματος συνήθως, ιστός που ξεκινά από τον επιπεφυκότα και εξορμά προς τον κερατοειδή. Εμφανίζεται συνήθως στο ρινικό τμήμα του οφθαλμού.  Η ανάπτηξή του σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο και την επαφή με σκόνη.

Τι συμπτώματα προκαλεί το πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι συνήθως ασυμπτωματικό αλλά κατά περίπτωση μπορεί να ερεθιστεί και να εμφανιστούν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας όπως τσούξιμο, ήπιος πόνος, δακρύρροια και φωτοφοβία. Εάν αναπτυχθει σημαντικά μπορεί να επηρεάσσει την όραση. 

Ποια είναι η  θεραπεία του πτερυγίου;

Η αντιμετώπιση του πτερυγίου είναι πάντα  χειρουργική, κατά την οποία αφαιρείται το σύνολο του νεόπλαστου ιστού . Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπιση του πτερυγίου, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα,  είναι η χειρουργική του εξαίρεση με την σύγχρονη χρήση αυτομοσχεύματος επιπεφυκότα από το ίδιο μάτι του ασθενούς και την τοποθέτησή του στο έλλειμμα ιστού που έχει δημιουργηθεί μετά την εξαίρεση του πτερυγίου. Η τεχνική αυτή παρουσιάζει το πλεονέκτημα της μείωσης της πιθανότητας υποτροπής.