Τι είναι οι όγκοι των βλεφάρων;
Οι όγκοι των βλεφάρων είναι νεοπλασίες που αναπτύσσονται πάνω στα βλέφαρα, συνηθέστερα στο βλεφαρικό χείλος ή ακόμα και στην περιοχή γύρω από αυτά.
Αποτελούν αρκετά συχνούς όγκους και στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις και αφαιρούνται εύκολα χωρίς να παραμείνει ουλή. Παρ'όλα αυτά ένας μη αμελητέος αριθμός όγκων είναι κακοήθεις και απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή τους με χειρουργική εξαίρεση ή άλλους τρόπους.
Αίτια όγκων βλεφάρων
Παράγοντες όμως που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη τέτοιων όγκων είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ο ανοιχτόχρωμος τύπος του δέρματος, η γενετική προδιάθεση-κληρονομικότητα καθώς και παθήσεις ή φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Καλοήθεις μορφές όγκων βλεφάρων
Συχνοί καλοήθεις όγκοι των βλεφάρων είναι η μολυσματική τέρμινθος, ο ακροχόδονας (κρεατοελιά), η σμηγματορροική κεράτωση, η γεροντική κεράτωση, τα θηλώματα, τα ξανθελάσματα και το κερατοακάνθωμα.
Κακοήθεις μορφές όγκων βλεφάρων
Κάποιες από τις κακοήθεις μορφές όγκων των βλεφάρων είναι :
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Basal Cell Carcinoma-BCC): Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος που απαντάται στα βλέφαρα. Δε μεθίσταται και δεν επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς. Χρήζει όμως χειρουργικής αφαίρεσης για να περιοριστούν τοπικές επιπλοκές. Παρουσιάζει συχνές υποτροπές μετά τη χειρουργική αφαίρεση του και ο ασθενής χρήζει τακτικής παρακολούθησης.
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (Squamous cell carcinoma-SCC): Είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου του δέρματος των βλεφάρων. Σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί και μεθίσταται και μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς.
Καρκίνωμα των σμηγματογόνων αδένων: Μια σπάνια και αρκετά επιθετική μορφή καρκίνου.
Μελάνωμα: Ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, με συχνές μεταστάσεις.
Σάρκωμα Kaposi: Μορφή καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και φορείς του HIV ή νοσούντες απο AIDS.
Συμπτώματα όγκων βλεφάρων
Συνήθως δεν παρουσιάζουν έντονη συμπτωματολογία, αλλά ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει τη διαφορά στο μέγεθος, πιθανή εξέλκωση ή και αιμορραγία από τον όγκο. Σε κάθε περίπτωση κάθε νεοφυής όγκος πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς και επί αμφιβολίας να διενεργείται βιοψία.
Θεραπεία όγκων βλεφάρων
Η θεραπεία των όγκων των βλεφάρων είναι συνήθως χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του όγκου. Οι καλοήθεις όγκοι, εφόσον αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με τοπική αναισθησία και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
Οι κακοήθεις όγκοι πρέπει να αφαιρεθούν επί υγιούς ιστού (να αφαιρεθεί δηλαδή ο όγκος μαζί με ένα τμήμα φυσιολογικού ιστού τριγύρω) ενώ αναλόγως το είδος του όγκου μπορέι να χρειαστεί περαιτέρω συστηματικός έλεγχος και αντιμετώπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται άλλοι τρόποι θεραπείας όπς κρυοθεραπεία.
Λόγω της μικρής έκτασης του βλεφάρου μπορέι να χρειαστεί πλαστική ανάπλαση του βλεφάρου μετά την αφαίρεση του όγκου με μακρά αποθεραπεία αλλά συνήθως καλά αποτελέσματα.